е един от главните прокурори, стояли в епицентъра на някои от

...
е един от главните прокурори, стояли в епицентъра на някои от
Коментари Харесай

Иван Гешев - между прокуратурата и политиката

е един от главните прокурори, стояли в епицентъра на някои от най-шумните кавги през последните години. Роден през 70-а година в община Мирково, Софийско. Работил е поредно като полицейски контрольор, следовател и прокурор.
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 406
приключва компетентност „ Право “ в Академията на Министерството на вътрешните работи. Започва кариерата си като действен служащ в Пето районно ръководство. После е следовател, редови прокурор в районната и в градската прокуратура в София.

На 19 юли 2016 година бе определен за началник на Специализираната прокуратура, а две години по-късно стана заместител основен прокурор, отговарящ за корупционните каузи, напомня Българска телеграфна агенция.

През юли 2019 година всичките 11 членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, измежду които и тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров, предлагат за основен прокурор. 

След кандидатурата има митинги в София

На 24 октомври 2019 година е определен от Пленума на Висшия правосъден съвет за основен прокурор. За него гласоподават 20 от членовете на Висшия правосъден съвет. Четирима гласоподават „ срещу “ - ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева. Изборът е съпроводен от следващия митинг, който блокира придвижването по бул. „ Цариградско шосе “ при Орлов мост.

На 7 ноември 2019 година президентът Румен Радев отхвърля да подпише указа за назначението на за основен прокурор и връща избора му на Висшия правосъден съвет. Радев акцентира неналичието на различно предложение на министъра на правораздаването Данаил Кирилов. Според президента издигането на един-единствен претендент лишава процедурата по желание от състезателност и лишава от легитимността и престижа на бъдещия основен прокурор.

Една седмица по-късно пленумът на Висш съдебен съвет наново избира за основен прокурор.

Сред най-известните акции е тази на 9 юли 2020 година, когато в 9:00 ч. представители на Специализираната прокуратура, Министерството на вътрешните работи и Бюрото за отбрана на очевидците влизат в Президентството с предписание за претършуване на кабинети по отношение на две досъдебни производства - на Военно-окръжната прокуратура и на Специализираната прокуратура. Едното следствие е за търговия с въздействие, по което като очевидци са разпитани секретарят на президента Пламен Узунов и предприемачът Пламен Бобоков. Другото е по отношение на информация за консултант на президента, показал непринудено материали с гриф по Закона за отбрана на класифицирана информация. По-късно същия ден са задържани съветниците по защита и правни въпроси на президента Илия Милушев и Пламен Узунов. 

Акцията на Прокуратурата в Президентството става мотив за началото на всеобщи цивилен митинги с искане на оставката на държавното управление на тогавашния министър-председател Бойко Борисов и на основния прокурор. Протестите стартират на 9 юли 2020 година и се организират всекидневно в София и някои от огромните градове на страната в продължение на 116 дни. 

Година по-късно служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов внася предложение във Висшия правосъден съвет за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Основанието е уронване на престижа на правосъдната власт, за което са посочени причини в отчет на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, импортиран в Министерството на правораздаването два дни по-рано.

Предложението на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор е отхвърлено от Пленума на Висш съдебен съвет. 

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова също внася сходно искане. Тя показва лист с девет нови случая на нарушавания. Предложението на Йорданова е позволено и прегледано от Висш съдебен съвет, само че е отхвърлено, защото съгласно множеството от членовете не са били събрани доказателства в поддръжка на твърдените от нея нарушавания.

На 1 май наоколо до автомобила на основния прокурор избухва взривно устройство, до момента в който кортежът му се движи по пътя от Самоков към София, в региона на село Ковачевци. 

Първоначално заместител основният прокурор и шеф на Национална следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов афишира, че по време на гърмежа в автомобила дружно с основния прокурор е било и неговото семейство. На 5 май 2023 година заместител министър-председателят и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев споделя, че фамилията на основния прокурор не е било в колата. 

На 15 май Гешев даде брифинг, който стана мотив да стартират две процедури по предварително преустановяване на мандата му. Едното искане бе оттеглено, малко откакто процедурата стартира.

Днес Пленумът на Висшия правосъден съвет гласоподава да освободи предварително от служба основния прокурор по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската гилдия поради изявление, което накърнява престижа на правосъдната власт. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР